ŠOLA HARMONIKE

POUČEVANJE DIATONIČNE HARMONIKE IN ZAKAJ IMA NAŠA ŠOLA HARMONIKE TOLIKO PREDNOSTI

Šola harmonike in poučevanje diatonične harmonike deluje pod vodstvom absolutnega svetovnega prvaka in dvakratnega evropskega senior prvaka Martina Težaka. Svoja vrata je uradno odprla 1. septembra 2010. Poučevanje diatonične harmonike poteka na individualni ravni, zahtevnost pa se prilagaja sposobnostim učenca. Šola harmonike nima starostnih omejitev in je namenjena vsem, ki imajo željo igrati diatonično harmoniko. Vodilo v naši šoli harmonike je nuditi sodobno in kvalitetno izobraževanje na področju diatonične harmonike v Sloveniji. V letih svojega delovanja smo izpopolnili mnogo segmentov, da smo danes med najboljšimi harmonikarskimi šolami po kvaliteti in na samem vrhu po inovitetah.

VRHUNSKA TEHNIKA IGRANJA

Tehnika igranja

Tehnika igranja je eden najpomembnejših tehničnih elementov igranja vsakega glasbila. Od prvih korakov vas usmerjamo na pot do osvajanja profesionalnega tehničnega igranja. Na to pot vas peljemo z različnimi tehničnimi elementi, različnimi strukturami več prstnega preigravanja in posebnimi tehničnimi vajami, ki izboljšujejo motorične spretnosti.

POUČEVANJE DIATONIČNE HARMONIKE

Individualne ure poučevanja harmonike

Ure vsem učencem in učenkam omogočamo na individualnem nivoju. Poučevanje diatonične harmonike na induvidualni ravni ima velike prednosti pred vsako drugo obliko poučevanja. Ob individualnem poučevanju harmonike je učitelj v celoti posvečen trenutnemu učencu/ki.

IZREDNA DINAMIKA IGRANJA

Dinamika igranja v šoli svetovnega prvaka

Dinamika igranja v naši šoli je med najboljšimi v Sloveniji in na svetu. Smo tudi zgled tovrstnega igranja mnogim šolam, ki si želijo tovrstnega igranja tako v preprostih skladbah kakor tudi v tehnično zahtevnih skladbah.

NAUK O GLASBI

Nauk o glasbi in sodobna glasbena teorija

Omogočamo nauk o glasbi tako nižjo stopnjo, ki traja 6 let, glasbeno teorijo za odrasle, ki traja 4 leta in sodobno glasbeno teorijo, ki je primerna za vse, ki so končali nižje glasbeno šolanje (v javni ali zasebni šoli) in bi radi svoje znanje nadgradili in poglobili.

TEHNIČNO PRILAGAJANJE

Igranje po enem vzorcu ne prinaša rezultate

Tehnika igranja je eden najpomembnejših tehničnih elementov. Ker smo si med seboj zelo različni učenje po enem “vzorcu” ne prinaša mnogo učinkovitih rezultatov. Načine sosledij prstnih redov in drugih tehničnih segmentov je potrebno razumeti v več smereh. Tako lahko iz posameznika dobimo le najboljšo tehniko, ki je zanj primerljiva v danem ciklusu učenja. S časom lahko vsak harmonikar mnogo pridobi na izvajanju prvin in spretnostih v kolikor ga izbrana šola harmonike pravilno in postopoma vodi na način sistematičnega tehničnega prilagajanja.

UPOŠTEVANJE VAŠIH ŽELJA

Prisluhnemo in izpolnjujemo vaše želje

V šoli upoštevamo želje vsakega posameznika. Igrati na diatonično harmoniko je v prvi vrsti ljubezen do glasbe in glasbila zato je v prvi vrsti najpomembnejše za harmonikarje, da se učijo pesmi po svojih željah. Je pa pomembno, da se učijo tem bolj dovršeno in v glasbenih smernicah že od samega začetka ter ima omogočeno strokovnost, ki je v veliko primerih ključnega pomena v prihodnosti. Poučevanje diatonične harmonike v naši šoli poteka strokovno in dovršeno v vseh pogledih.

VRHUNSKA BASOVSKA IN MEHOVNA TEHNIKA

Basiranje in mehovanje je steber odličnega igranja

Profesionalna tehnika basiranja in mehovanja še zdaleč ni tako preprosta kakor na prvi pogled deluje. Kaj pa gre lahko narobe, ko pa basna stran v osnovi na diatonični harmoniki vključuje skupno zgolj 11 spremljevalnih basov, meh pa se samo razteguje in stiska. Žal temu ni tako! V naši šoli harmonike boste to imeli priložnost spoznati in se naučiti. Basiranje in mehovanje je steber kvalitetnega igranja diatonične harmonike.

IZVIRNOST, NAPREDNOST IN VZTRAJNOST

Inovativna šola harmonike

Vedno smo se trudili biti izvirni in še danes je temu tako. Naučimo lahko mnoge avtorske pesmi, avtorske ljudske priredbe in koš vsestranskih melodij pri katerih večina ne najde pravih rešitev. V naši šoli so zrastle tudi ideje o G molu in ustvarili smo avtorske najpoplnejše tablature za harmoniko Symphony. Realizirali pa smo tudi koncept in idejo o Harmonikarskih igrah ter obelodanili enciklopedijo harmonikarjev.

PROFESIONALEN PRISTOP

Profesionalen pristop in odnos

Naš pristop in odnos v glasbeni šoli je do vseh obiskovalcev, učencev, staršev ali zakonitih zastopnikov profesionalen. Naše delo boste imeli čas spoznati v kratkem času in se tudi prepričati, da je delo, kvaliteta in odgovornost v naši šoli vrlina. Ravno tako poučevanje diatonične harmonike poteka na profesionalni in odgovorni ravni.

SPORAZUMEVANJE GLASBE

Glasbo je potrebno razumeti

Ena najtežjih stvari, ki se jih je težko naučiti in še težje razumeti. Pomembna lastnost, ki jo mora učitelj imeti, če želi učenca ujeti v svet glasbene izpovedi, ustvarjalnosti in domišljije je njegov pogled na različne stvari v življenju ter jih znati utemeljiti s primeri, ki soglašajo z bistvom glasbe.

PRILAGAJANJE POSAMEZNIKU

Kaj je v naši šoli še posebej odlično

V naši zasebni šoli harmonike svetovnega prvaka učencem, ki imajo takšne ali drugačne motorične, razumske ali slušne težave prilagajamo zahtevnost na njemu dostopen način. Vsakomur znamo prisluhniti, se mu prilagoditi in zanj pripraviti primeren program. V teh primerih še posebej prav pride izkušenost učitelja saj se s prilagajanjem spremeni tudi prstna tehnika, basovska tehnika in velikokrat vlek meha.

ŠIRJENJE GLASBENIH VREDNOT

V naši glasbeni šoli harmonike si prizadevamo do širjenja človekovih moralnih in drugih vrednot. Le te bi morale biti tudi na splošno pravilo in ne izjema, da bo glasbeni svet tem lepši, pravičnejši in boljši. Hkrati učence vzpodbujamo pri delu, nagrajujemo za njihov trud ter spoštujemo njihova mnenja.

TABLATURE ZA HARMONIKO

Učite se enostavno in hitro s tablaturami za harmoniko

Tablature za harmoniko Symphony so odlična priložnost za vsakogar, ki išče optimalno obliko samostojnega učenja. Tablature omogočajo hitro, kvalitetno in predvsem pravilno samostojno učenje igranja na diatonično harmoniko. So izdelek, ki je plod 20 letnega razvoja. Izdelek vam z naročilom omogoča še osebno asistenco svetovnega prvaka in dvakratnega evropskega senior prvaka Martina Težaka. Martin Težak ima za seboj več kot 1000 glasbenih nastopov, 400 učencev in skoraj 20 letne učiteljske izkušnje.

IGRANJE V GLASBENIH SMERNICAH

Igranje diatonične harmonike v glasbenih smernicah je velik doprinos posameznemu harmonikarju zato v naši šoli temu namenjamo veliko pozornosti. Tudi vsi tablaturni in notni zapisi, ki so namenjeni pomoči so pripravljeni v glasbenih smernicah kakor tudi v primerih prilagajanja zahtevnosti učencu.

LOKACIJE IN DRUGE UGODNOSTI

Kje se nahajamo in druge ugodnosti

Šola harmonike svetovnega prvaka Martina Težaka vam je sedaj mnogo bližja in bolj dosegljiva. Nahaja se na Seidlovi 29 (GRC) v Novem mestu, na Adamičevi 42 v Grosuplju in v Metliki. Naša šola harmonike vam omogoča, da iz sebe iztisnete največ. V šoli organiziramo tudi posamezne nastope, koncerte, vsi učenci naše šole pa lahko sodelujejo v harmonikarskem orkestru skupinske glasbe ter najbolj zavzeti tudi v orkestru orkestralne glasbe. Učence po želji vključujemo v ansambel in jih vodimo, omogočamo snemanja, fotografiranja in z letom 2018 snemanja videospotov.

VODENJE NA TEKMOVALNI POTI

Harmonikarjem naše šole omogočamo vso podporo na glasbeni tekmovalni poti. S celovitim programom, ki zajema vse potrebno ga vodimo na lepo in uspešno tekmovalno pot. Učencem omogočamo tudi ugodna studijska snemanja v kolikor želijo izdati posebne pesmi na cd nosilcu zvoka.

Opis: vodja šole Martin Težak