MARTIN TEŽAK - BIOGRAFIJA

 • Naslovnica > Biografija Martina Težaka

Martin Težak je harmonikar, komponist, aranžer, učitelj, vodja zasebnega glasbenega centra šole harmonike, direktor neprofitne organizacije Zavod AO, predsednik organizacijskega odbora Harmonikarskih iger ter direktor digitalnega spletnega podjetja Smart up. Rodil se je 19. 10. 1977 v dolenjski prestolnici Novo mesto, dvomilijonske države Slovenije.

Njegova izobraževalna glasbena pot se je pričela pri osmih letih, glasbena kariera pa se je pričela odvijati in vzpenjati dvanajst let pozneje. Njegov repertoar obsega številne domače in tuje skladbe predvsem folk in etno glasbe pa tudi drugih stilov in žanrov, ki izhajajo predvsem iz opusa klasike, jazz-a in pop glasbe. V letu 1998 se je pričel širše predstavljati občinstvu, kjer je zablestel kot virtuoz diatonične harmonike sodobnega časa. Danes največ časa nameni pedagoški in mentorski vlogi v zasebni glasbeni šoli harmonike, kjer vodi veliko število mladih harmonikarjev, ki dosegajo izjemne rezultate v domačem in mednarodnem merilu.

Kot član strokovnih komisij sodeluje na mednarodnih tekmovanjih, ki so kompetentna tako s strani organizatorjev kakor tudi s strani strokovne komisije. S koncertnimi nastopi je gostoval po Sloveniji, Italiji, Hrvaški, Srbiji, Avstriji, Rusiji in Kanadi. Učenci Martina Težaka so zbrali že več kot 300 nagrad in priznanj ter osvojili mnoge visoke tekmovalne naslove. Po njegovih stopinjah se je podal tudi sin Blaž, ki ga spremljajo visoki mednarodni uspehi in s katerim v kratkem načrtujeta koncertno turnejo kot oče in sin pod imenom 2DEVILS. Leta 2010 je Martin Težak svojo tekmovalno pot zaključil z eminentnim nazivom absolutni svetovni prvak.

Med številnimi nagradami in priznanji izstopajo:

 • Absolutni svetovni prvak 2010
 • 1. mesto in Svetovni podprvak 2009
 • 1. mesto na svetovnem prvenstvu 2008
 • 1. mesto in Evropski Senior prvak 2010
 • 1. mesto in Evropski Senior prvak 2009
 • 2/2 zaporedni zlati plaketi državnega tekmovanja

 • Absolutni zmagovalec mednarodnega tekmovanja Avsenik 2009

Poleg številnih drugih nagrad je bil leta 2011 nagrajen z Ganglovo plaketo za delo na področju kulture, njegovi učenci pa so za izvedbe njegovih avtorskih del in priredb prejeli več visokih odličij.

Martinov doprinos glasbenemu področju v katerem kraljuje harmonika:

 • Je idejni in konceptualni snovatelj Harmonikarskih iger (www.accordion-games.com)
 • Martin Težak je kot prvi na svetu spremenil in določil način ocenjevanja harmonikarjev po glasbenih elementih in tehničnih kriterijih, s pragovi zahtevnosti ločil tudi kategorijsko ocenjevanje od skupnega, ki še posebej mlajše harmonikarje pravičnejše razvršča v skupnem imenovalcu vseh tekmovalcev ter uvedel konsolidacijo komisije, ki lahko izvrže morebitno nepravično oceno člana komisije. Ne gre samo za možnost pristranskosti člana komisije ampak za to, ker se napaka člana lahko zgodi zaradi različnih okoliščin. Visoko podporo idejam so namenili ugledni domači in tuji glasbeni strokovnjaki, akademiki, glasbeni soustvarjalci, tekmovalci in različni organizatorji tekmovanj, ki že povzemajo določena pravila po Harmonikarskih igrah. Želja je, da se bodo največja tekmovanja tem bolj približala tem osnovnim izhodiščem, ki doprinašajo k poštenemu, pravičnemu in strokovnemu ocenjevanju, ki ne dopuščajo nepotrebnih napak.

 • zastavil prvo spletno harmonikarsko knjigo – Enciklopedijo harmonikarjev. V Enciklopedijo se bo lahko vsak, ki deluje na tem področju vpisal tudi brezplačno.

 • za harmonikarje, ki igrajo diatonično harmoniko je ustvaril posebne shematske zapise s katerimi lahko izboljšujejo svojo tehniko in točnost igranja.

 • zastavil Gmol na diatonično harmoniko na mesto pred tako imenovanim šestim basom, ki harmonikarjem omogoča izvajanje mnogih skladb v glasbenih smernicah. Od leta 2006 do 2012 je razkrival mnoge svoje ideje izdelovalcem harmonik, še posebej Pečjaku. Omenjeni izdelovalec je kljub prepričanju, da bo izdeloval zgolj tri vrstne harmonike z nekaj dodatnimi gumbi tako z leti pričel izdelovati tudi harmonike z več dodanimi basi, harmonike z G-molom in tudi harmonike z registrom, čeprav zdajšnji ni ravno funkcionalen kakor bi lahko bil. Tudi mnogi ostali izdelovalci že vgrajujejo nekatere komponente, še posebej G-mol (C-F-B uglasitev harmonike), ki bi moral biti vgrajen že v osnovi.

 • prenaša znanje na mlajše generacije ter širi prepoznavnost harmonike, harmonikarjev, organizatorjev in drugih v svetu.

Virtuoz na harmoniki Martin Težak
Master Class

Zasebni izobraževalni center

Šola diatonične harmonike pod vodstvom absolutnega svetovnega prvaka Martina Težaka

Informacije:
Diginet d.o.o.
Slamna vas 28, 8330 Metlika

E-Pošta: info@digi-net.si
Telefon: 041 436 469
Telefon: 070 625 257

Davčna št: 44639201
Matična št: 8768439000
TRR: IBAN SI56 6100 0002 4963 103

Poučujemo v Novem mestu, Grosuplju in Metliki!

ŠOLA SVETOVNEGA PRVAKA

Vpišite se v najpopularnejšo šolo harmonike
30,00 € 1x letno